Lucas Riechert - Zaterdag 12 November 2022

Apple iPhone 15 mogelijk eerste toestel zonder fysieke knoppen

Spannend nieuws, er gaan namelijk geruchten dat de iPhone 15 de eerste iPhone zou worden zonder fysieke knoppen! De welbekende thuisknop is al grotendeels verdwenen, maar nu zouden ook de fysieke vergrendel en volumeknoppen verdwijnen. Lees hier meer over deze geruchten!

Geruchten van bekende Apple insider

De meestal goed geïnformeerde Apple insider Ming-Chi Kuo schrijft dat de iPhone maker van plan is om in 2023 van de fysieke knoppen af te gaan bij de twee Pro modellen. Deze zouden vervangen worden met een soort kunstmatige knop met “haptische feedback”. Dit is hetzelfde als bij de toestellen zoals de iPhone SE, waar de ronde thuisknop ook al “nep” is in dat opzicht. De ronde knop is geen echte knop maar eigenlijk een druksensor met haptische motor. Deze sensor voelt dat de gebruiker drukt, waarna de haptische motor het gevoel van een klik nadoet. Dit trucje gebruikt Apple al langer, bijvoorbeeld ook bij de muis trackpads van de MacBooks. De aanraakvlakken daar zijn ook statisch maar geven het gevoel van een klik door de haptische motor.

Nieuwe knoppen waarschijnlijk op de iPhone 15 Pro modellen

Volgens Kuo zullen deze nieuwe haptische knoppen terug te vinden zijn op de twee meest high-end toestellen van de iPhone 15, de Pro modellen. Er wordt verder niks verteld over waarom Apple deze overstap gaat maken. Apple zal dus flink meer haptische motors nodig hebben om deze toestellen te gaan produceren, wat ze doen bij Chinese bedrijven zoals Luxshare ICT en AAC. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in dit soort technische vernuftigheden, Kuo verwacht een groei van 80 tot 100 procent van Apple bestellingen. De haptische motortjes kun je overigens ook terug vinden in de Apple Watch. Er wordt overigens niks gezegd over de mute schakelaar, wat een kenmerkende hardware functie is van de iPhone. Deze zal ook waarschijnlijk lastiger zijn om na te bootsen met een haptische motor, wij zijn in elk geval benieuwd of deze ook in de nabije toekomst zal verdwijnen uit het lijstje van iPhone functies. 

Ben jij een fan van deze nieuwe ontwikkelingen of wil je toch liever fysieke knoppen behouden? Bekijk in elk geval hier ons aanbod in Apple producten! 

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking