Lucas Riechert - Zaterdag 12 November 2022

EU-Raad geeft laatste goedkeuring voor USB-C poort verplichting, Apple bevestigt dat ze gaan voldoen aan de wet

Vanaf 2024 zijn USB-C aansluitingen verplicht op kleine elektronica die in de EU wordt verkocht. Daar stemde de Raad van de Europese Unie afgelopen maandag mee in. Apple heeft reeds bevestigt te gaan voldoen aan de aangenomen EU wet. Het bedrijf zei daarbij echter niet of ze daadwerkelijk een USB-C poort op iPhones gaan plaatsen, want een toestel dat ook alleen draadloos op te laden is hoeft geen USB-C poort te hebben. Lees hier meer over deze nieuwe ontwikkeling!

Nieuwe EU wet 

Nu de wet goedgekeurd is door de Raad van de Europese Unie wordt deze gepubliceerd in het publicatieblad van de EU. Daarna duurt het twintig dagen voordat de wet van kracht gaat en hebben fabrikanten tot twee jaar de tijd om hieraan te gaan voldoen, vanaf 2024 dus. Onder de nieuwe wet moeten smartphones, tablets, e-readers, digitale camera’s, consoles, koptelefoons, oortjes, navigatiesystemen, draadloze speakers, muizen en toetsenborden met een USB-C poort worden uitgerust als deze een fysieke laadpoort hebben. Echter als een smartphone fabrikant een toestel uitbrengt die alleen draadloos is op te laden hoeft deze niet met een USB-C poort te worden uitgerust. Na 40 maanden moeten ook laptops met een USB-C poort worden uitgerust. Een flinke omslag dus voor fabrikanten die dit nog niet deden! 

Wet aangenomen om afval te voorkomen

De Europese Commissie had het wetsvoorstel vorig jaar september al reeds bekend gemaakt. De EU wil met de wet gaan voorkomen dat laders worden weggegooid omdat ze niet compatibel zijn met nieuwe toestellen die de consument aanschaft. Hiermee moet e-waste worden voorkomen. Daarnaast moeten consumenten ook de keuze krijgen of ze een product met of zonder lader willen aanschaffen. 

Apple gaat aan de wet voldoen

Senior vice president van Apple (Greg Joswiak) heeft bevestigd in een gesprek met The Wall Street Journal dat ze aan de EU-wet gaan voldoen. Het bedrijf zal deze wet niet juridisch aanvechten maar gaan er mee akkoord. Echter hoeft dit niet per se te betekenen dat iPhones in de toekomst verplicht voorzien gaan worden van USB-C poorten. Dit is namelijk alleen verplicht als een toestel bedraad kan worden opgeladen. Een alleen draadloos op te laden iPhone is dus ook zeker een optie en hoeft dan dus ook geen USB-C poort te hebben. Normaliter kondigt Apple de nieuwe iPhone modellen in september aan, dus kunnen we er van uit gaan dat de iPhone 17 toestellen in de EU zullen stoppen met de Lightning poort. 

Daarnaast ging de Apple topman niet in op de vraag of iPhones buiten de EU blijven uitgerust met een Lightning poort. Echter gaf hij wel aan dat hij het niet eens is met de nieuwe wetgeving en baart het hem zorgen dat dit juist voor meer afval gaat zorgen, aangezien al een miljard klanten Lightning kabels gebruiken. 

Wat vind jij van de nieuwe regelgeving? Goed idee of denk je dat het averechts gaat werken?

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking