Lucas Riechert - Vrijdag 16 September 2022

Out now: de iPhone 14 serie!

Alles wat je moet weten over de nieuwe iPhone 14 modellen

Yes, de nieuwe iPhone 14 is uit! Zoals gewoonlijk is de nieuwe lijn iPhones uitgekomen in september en dit jaar zijn er tal van veranderingen ten opzichte van vorig jaar. Benieuwd wat je allemaal moet weten over de nieuwste generatie iPhones? Lees dan snel verder! 

Zoals we gewend zijn van Apple is ook dit jaar in september de nieuwe iPhone lijn gepresenteerd. Dit jaar zijn er vier splinternieuwe modellen te vinden: de iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Het eerste dat opvalt is dat Apple afgestapt is van het mini model, die heeft plaats gemaakt voor het nieuwe Plus model. Eigenlijk heeft Apple hiermee het omgekeerde gedaan; van een kleiner model naar een groter model overstappen. Tijd om al het nieuws over de iPhone 14 modellen op een rijtje te zetten.

De 4 nieuwe iPhone 14 modellen

Dit jaar bestaat (zoals gewoonlijk is de laatste tijd) de iPhone line up uit 4 toestellen. Twee hiervan dragen de iPhone 14 naam, de twee andere modellen hebben de Pro naam. Wat opvalt is dat de iPhone 14 relatief veel gelijkenissen kent met de iPhone 13. Qua design zit er weinig verschil in, terzijde dat het scherm van de 14 een stuk helderder kan worden. De Pro modellen hebben wel een vernieuwd design. Zo hebben de schermen ProMotion en hebben deze ook de “Always On” display. Ook is de welbekende notch niet meer aanwezig, maar vervangen door en door Apple genoemd “Dynamic Island”. De groottes van de nieuwe modellen zijn als volgt:

  • iPhone 14 met een scherm van 6.1” inch
  • iPhone 14 Plus met een scherm van 6.7” inch
  • iPhone 14 Pro met een scherm van 6.1” inch
  • iPhone 14 Pro Max met een scherm van 6.7” inch

 

Dynamic Island

Geen notch meer voor de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max, maar een nieuw design met Dynamic Island! Dit ziet eruit als een pil vormige, ovale uitsnede waar Apple slim zijn software op loslaat. Via de software wordt de Dynamic Island gebruikt (of verborgen) bij bijvoorbeeld Apple Maps of Apple Music, terwijl notificaties die je ontvangt ook gebruik maken van de Dynamic Island. Ook meldingen van je AirPods spelen hier handig op in. Hiermee geeft Apple echt functie aan het nieuwe design. 

Nieuwe features voor alle iPhone 14 modellen

Voor alle modellen zijn er ook andere nieuwe features te vinden. Zo krijgen alle modellen ook een manier om noodberichten te sturen via satelliet communicatie, wat voor Europa helaas op dit moment nog geen optie is. Daarnaast zijn de camera's flink erop vooruit gegaan. De frontcamera van de modellen zijn nieuw met een sensor van 44mm en is daarmee net zo groot als de iPhone 13 Pro van het jaar ervoor. Ook heeft de frontcamera nu autofocus. Daarnaast zijn de Pro modellen voorzien van een 48 megapixel camera met 71mm sensor en de ultra groothoek camera heeft een 23mm sensor. Dat is twee keer zo groot als die van de iPhone 13 Pro modellen! Alle modellen zijn ook voorzien van de zogenaamde “Photonic Engine” wat ervoor zorgt dat foto’s met weinig licht een stuk beter eruit zien. 

iPhone 14 processors

Opvallend dit jaar is dat de Pro modellen een nieuwe chip krijgen, de standaard 14 modellen moeten het doen met dezelfde chip als vorig jaar. Zo hebben de 14 Pro en 14 Pro Max de nieuwe A16 Bionic chip, die een stuk sneller is. De 14 en 14 Plus hebben weer de A15 Bionic chip, die overigens wel een stukje sneller is geworden. De Pro modellen hebben daarnaast ook meer werkgeheugen gekregen wat zorgt voor een betere ervaring. 

Conclusie

Al met al zien we dus dat de verschillen tussen de standaard en Pro modellen steeds groter wordt, waarschijnlijk om mensen toch steeds meer te enthousiasmeren om een duurder model aan te schaffen. Wij zijn in elk geval erg te spreken over de nieuwe iPhone 14 line up, met name de Pro modellen. De Dynamic Island is een fantastische toevoeging en de nieuwe A16 chip is gewoon erg snel. Welke nieuwe iPhone 14 ben jij geïnteresseerd in? Kijk hier voor ons aanbod! 

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking