Lucas Riechert - Vrijdag 21 Oktober 2022

Uit onderzoek blijkt dat iPhone de populairste smartphone is in Nederland onder jongeren

Interessant nieuws: zo’n 60 procent van de jongeren in Nederland bezit een iPhone. Volgens een onderzoek van Telecompaper zijn Nederlandse jongeren de afgelopen jaren meer en meer overgestapt op een iPhone en afgestapt van andere merken. De onderzochte jongeren groep bestaat uit een groep tussen de 18 en 24 jaar. In 2018 was het percentage van bezitters van een iPhone nog 51 procent.  

Populariteit van de iPhone

Het bovengenoemde onderzoek werd uitgevoerd onder 5000 jongeren door Telecompaper, dat maandelijks hetzelfde aantal ondervraagde over smartphonegebruik. Apple is overigens niet de koploper in ons land, dat is namelijk Samsung. Echter wordt Samsung langzamerhand wel ingehaald door Apple. Het aandeel van Samsung onder jongeren daalde in vier jaar tijd van 29 naar 23 procent. Slechts 22 procent van de jongeren geeft aan bij het kopen van een nieuw toestel dat de voorkeur bij Samsung ligt, terwijl die vier jaar geleden nog 27 procent was. Een inhaalslag voor iPhones dus en een aardige terugslag voor Samsung toestellen. 

iPhone minder populair onder ouderen

Volgens hetzelfde onderzoek heeft 35 procent van de Nederlanders een iPhone, ongeacht de leeftijdscategorie. Dit was in 2018 een stukje lager, namelijk nog 30 procent. Samsung blijft de koploper met een marktaandeel van 43 procent in Nederland. Dit is de afgelopen jaren relatief ongewijzigd gebleven. Voornamelijk bij ouderen in Nederland is Samsung erg populair, en is dat ook steeds meer geworden in de afgelopen jaren. Van de 55-plussers heeft 53 procent een Samsung en slechts 25 procent een iPhone. Overigens zou Apple in de leeftijdscategorie 24 tot 35 jaar wel iets populairder zijn dan Samsung. De trend is er dus dat langzamerhand de iPhone wel echt de markt geheel gaat overnemen, mits er het één en ander gaat gebeuren in de smartphone wereld. 

Kleine rol van de andere smartphone merken

Apple en Samsung hebben gezamenlijk 60- en 23 procent van de markt in handen onder het jongere publiek. Het overige percentage wordt verdeeld over merken zoals Oppo, Xiaomi, Sony, OnePlus, Motorola, Poco en Nokia. Het artikel van Telecompaper splitst de marktaandelen in zijn bericht over de overige merken niet op. Huawei zakte de afgelopen jaren door Amerikaanse sancties tegen het bedrijf aardig weg. Hiervan wist Apple het meest van te profiteren volgens Telecompaper. 

Van welk smartphone merk maak jij gebruik? Indien je op zoek bent naar een nieuw toestel hebben wij hier een ruim aanbod voor je!

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking