Lucas Riechert - Maandag 1 Mei 2023

Vanaf 2025 gaat Apple alleen nog gerecycled kobalt gebruiken in alle apparaten

Apple gaat vanaf 2025 volledig over op het gebruik van gerecycled kobalt. Zo zullen alle apparaten voorzien worden van batterijen die hiervan gemaakt zijn. Dit is momenteel nog ongeveer een kwart zegt het bedrijf, maar het aandeel hergebruikt kobalt stijgt flink. Ook zouden andere gebruikte materialen hergebruikt moeten worden. Dit is een groter onderdeel van Apple om elk product volledig klimaatneutraal te krijgen. Lees hier meer over deze ontwikkeling bij Apple. 

Nieuwe doelstellingen van Apple

Apple heeft officieel aangekondigd dit te gaan doen, zoals hier te lezen valt. De deadline is dus 2025. Al het kobalt dat het bedrijf dan in iPhones, iPads, Apple Watches, Macbooks etcetera gebruikt moet dan van 100% gerecycled kobalt zijn. Kobalt zit in de accu’s van de apparaten, die Apple grotendeels zelf ontwerpt. Ook moeten magneten in alle Apple apparaten in 2025 volledig gerecycled zeldzame aardmetalen bevatten. Printplaten van het bedrijf moeten volledig gerecycled soldeersel en verguldsel gebruiken. Het uiteindelijke doel is dus dat alle producten van Apple met alleen nog maar gerecyclede en hernieuwbare materialen worden gebruikt. Dit draagt allemaal bij aan de doelstelling om in 2030 elk product klimaatneutraal te hebben. De afgelopen drie jaar heeft Apple al fors uitgebreid op het gebied van gerecycled kobalt. In 2022 was een kwart van het kobalt gerecycled in Apple producten, in 2021 was dit nog maar 13%. 

Meeste kobalt uit Congo

Kobalt is een essentieel materiaal voor batterijen die gebruikt worden in veel consumentenelektronica. Een flink deel van de kobalt productie wereldwijd vindt plaats in Congo, Afrika. Vele mensenrechtenorganisaties hebben techbedrijven er in het verleden op gewezen dat een groot aantal minderjarigen aan het werk zijn in deze kobaltmijnen in gevaarlijke omstandigheden. Daar wil Apple nu dus wat aan doen door samen te werken met experts van Global Human Rights om mensen die afhankelijk zijn in Afrika van mijnbouw te ondersteunen. Zo zegt Apple zelf dat ze “de hoogste mensenrechten- en milieunormen in de gehele toeleveringsketen” hanteren. 

Geen plastic meer en gerecyclede aardmetalen

Apple zet zich ook in voor geen plastic en het gebruik van gerecyclede aardmetalen. Het aandeel van gerecyclede aardmetalen steeg al van 45% naar 73% in 2022. In 2025 wil Apple ook geen plastic meer gebruiken in zijn verpakkingen. Op het moment wordt er nog maar voor 4% van de verpakkingen plastic gebruikt, maar het resterende deel moet dus ook plasticvrij worden. Daarvoor zijn aanpassingen nodig in onder meer etiketten en laminering. Apple heeft dus ambitieuze plannen op het gebied van mensenrechten en klimaat.

Wij vinden dit allemaal in elk geval een erg goede ontwikkeling binnen Apple en hopen dat ze deze doelstellingen kunnen waarmaken! 

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking