Lucas Riechert - Zaterdag 12 November 2022

Xiaomi toont concept voor verwisselbare échte camera lens voor smartphones

Cool nieuws: Xiaomi heeft namelijk een smartphone ontwikkeld waar je een echte cameralens op kunt schroeven! Terwijl smartphones dunner en dunner worden en betere camera's krijgen, beginnen we wel tegen de grenzen aan te lopen van wat daadwerkelijk mogelijk is. Daarom experimenteren ze bij Xiaomi met een verwisselbare lens. Lees hier meer over deze ontwikkeling en bekijk hier de video!

Xiaomi toont de 12S Ultra met echte camera lens 

Momenteel heeft de Xiaomi 12S Ultra al een van de beste camera’s die de Chinese fabrikant momenteel kan bieden, met een indrukwekkende grote 1” inch camerasensor. Echter was dit niet genoeg, omdat Xiaomi een variant heeft ontwikkeld waar je een echte cameralens van Leica op kunt schroeven. Daarmee zou de kwaliteit van je foto’s een flinke sprong kunnen maken. Rondom de camera behuizing zit een soort schroefdraad waarop je een objectief kunt vastdraaien, de Leica M-mount. 

Prototype

De 1” inch grote sensor ligt niet bloot zoals bij systeemcamera's maar is beschermd door saffierglas. Het prototype heeft een tweede 1” inch sensor in het midden van het camera-eiland gezet, wat fungeert als een soort “mount” waaraan je de lens kunt bevestigen. Xiaomi heeft de ring een flink stuk steviger gemaakt zodat hij het gewicht van een zware lens zou moeten kunnen dragen. Saffierglas staat er overigens om bekend dat het niet krast of breekt. Of deze Xiaomi 12S Ultra concept phone daadwerkelijk op de markt gaat komen is natuurlijk nog de vraag, daarover deed Xiaomi geen uitspraken. Voor foto’s erg cool, maar waarschijnlijk niet zo praktisch omdat het niet in je zak past! 

Volgende stap voor cameratoestellen?

De camera's op smartphones worden natuurlijk steeds beter. Voornamelijk de sensoren, omdat die steeds groter worden. Dit geldt echter niet voor de lens, die een belangrijk aandeel heeft in de kwaliteit van de beelden die gemaakt worden. Als die te dik wordt op een smartphone loop je tegen limieten aan omdat de smartphone simpelweg niet groot genoeg is. Daarom heeft Xiaomi dit concept in de lucht gegooid, wat zeker een oplossing biedt. Met zo’n echte lens kun je handmatig de diafragma aanpassen, waarmee je mooie scherptediepte foto’s kunt maken of ervoor zorgen dat elk deel van de foto haarscherp is. Ook kun je zo wisselen tussen bijvoorbeeld een groothoeklens of een telecamera. Omdat dit soort lenzen een stuk groter zijn laten ze een stuk meer licht binnen. Daardoor kun je ook gemakkelijker gaan fotograferen in het donker. Het nadeel is natuurlijk de grootte, het past niet zo even in je broekzak. Xiaomi is trouwens niet het eerste bedrijf dat werkte aan een smartphone waar je een cameralens aan vast kunt maken. Jaren terug kwam Sony met een ietwat primitieve versie van hetzelfde concept, wat overigens geen succes werd.

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking